Onze verdeler

Wat het hart is voor de mens, is de verdeler voor een vloerverwarmingssysteem. Sterker nog, hij lijkt er niet alleen op, hij werkt ook nog ongeveer hetzelfde. Water stroomt vanuit de warmtebron (ketel, warmtepomp of zonneboiler) door het thermostaatventiel naar de pomp. De draaiende pomp zorgt dat het aangevoerde warme water naar de onderste verdeelkoker stroomt. In de verdeelkoker waar het warme water de vloerverwarmingsbuizen instroomt, zit een voeler.

De voeler meet de temperatuur van het water en geeft dit door aan het thermostaatventiel. Naargelang de ingestelde temperatuur van het eerdergenoemde thermostaatventiel wordt deze aangestuurd om open te blijven of te sluiten, zodat er een contante gewenste watertemperatuur het vloerverwarmingssysteem instroomt. De unit is extra beveiligd door middel van een maximaalthermostaat. Deze verbreekt de stroomtoevoer als het water te warm wordt. Vanuit de verdeler gaat het water gelijkmatig de vloerverwarmingsbuizen in.

Het water doorloopt het systeem, geeft zijn warmte af aan de vloer en komt afgekoeld vanuit de vloerverwarmingsbuizen terug in de bovenste verzamelkoker. Het afgekoelde retourwater gaat vanuit de verzamelaar (gedeeltelijk) terug naar de warmtebron. Het warme water vanuit de warmtebron wordt gemengd met een deel van het afgekoelde retourwater dat uit de vloerverwarmingsbuizen komt. Op deze manier bent u altijd verzekerd van precies de juiste ingestelde temperatuur.

Wij gebruiken standaard de 5000 serie van Therminon. Uiteraard behoren andere verdelers tot de mogelijkheid.